Aydın İncirinin Özellikleri
20 Temmuz 2024

Aydın İncirinin Özellikleri

Aydın İnciri

Genel Bilgiler

Aydın inciri, dutgiller familyasına dahil olan incir cinsinin içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir. İncir ağaçları dişi ve erkek olarak iki çeşittir. Aynı ağaç üzerinde hem dişi hem de erkek özellikli organlar bulunmamaktadır. Dişi ağaçların meyvesi büyük ve bol miktarda olurken, erkek ağaçların meyvesi ufak ve azdır, ayrıca yenilebilir lezzette değildir. Ancak tozlaşma için gereklidir. Genelde tozlaşma için pek çok dişi ağacın yakınına yalnızca bir tane erkek ağaç dikilmesi yeterlidir. İncir bitkisinin çiçeklerinde tozlaşma olayı mazı böcekleriyle gerçekleşir, bu olaya kaprifikasyon denir.

Besin Değerleri ve Sağlık Faydaları

Aydın incirinin besin değeri oldukça yüksektir. Meyvelerinin bileşiminde %30-40 oranında şeker, A, B, ve C vitaminleri bulunur. İncirden hazırlanan infüzyon, özellikle çocuklarda müshil olarak kullanılabilir. Yapraklarındaki süt, "incir sütü" olarak bilinmekte olup, ciltteki siğillere karşı kullanılır. İncirin taze yaprakları ise lapa haline getirilerek yaralara karşı tedavide ilaç olarak kullanılagelmiştir.

Aydın İncirinin Ekonomik Önemi

Aydın iline has bir meyve olan incir, ilin simgesi durumuna gelmiştir. Türkiye'nin ihraç ettiği incirin %65'i Aydın'da üretilmektedir. Aydın, kaliteli incir üretim kapasitesi ve üstünlüğü ile Türkiye incir üretiminde ilk sıradadır. İncir, yetiştirme açısından en uygun koşulları Menderes havzasında bulmuştur. Çeşit ve üretim zenginliği ile Aydın tarımı ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.


Aydın ili, özellikle sahip olduğu mikro klima sebebiyle Türkiye'nin ve dünyanın en kaliteli kuru incirlerini üretmektedir. İncir, vitaminler açısından oldukça zengindir. Taze sarı lop C vitamini açısından çok zengindir. Yine taze incirde A vitamini fazladır. Bunun yanında B vitamini bakımından da zengindir. Aydın'ın kuru incirlerine gelince; bir kg kuru incir 2900 kalori içerir. Bir bireyin normal günlük kalorisi olan 3000 kaloriyi tek başına karşılayabilecek haldedir. Bu sebepledir ki incir, özellikle ısıtıcı ve enerji kaynağı olarak büyük bir değer taşır. Kuru incirin ise vitamin değeri düşüktür. İncirin içeriğinde madensel maddeler de bulunur. Potasyum, incirin alkaliliğini sağlamakta ve iskeletimizin oluşumunda büyük bir rol oynamaktadır. İncirin bir diğer özelliği de bağırsaklarda yumuşaklık oluşturarak kabızlığa iyi gelmesidir. İnsan besini olarak tüketilemeyecek hurda incirler de hayvan yemi olarak kullanılır.

Aydın İncirinin Pazarlanması

Türkiye'nin incir merkezi olan Aydın sınırları içerisinde 6,4 milyon incir ağacı bulunmaktadır. Yıllara göre 140 ile 170 bin ton arasında taze incir üretilmekte ve bunun büyük bir kısmı, taze incir olarak pazarlama olanağının hemen gerçekleşememesi açısından kurutulmaktadır. Aydın'ın kuru incir üretimi 34 ile 37 bin ton arasında gerçekleşmektedir. Kurutmalık incirin ticari anlamda yetiştiriciliği, Aydın dağlarının her iki yöndeki yamaçlarıyla, kır-taban ve taban arazilerde yapılmaktadır. Bu yörenin ekolojik şartları, özellikle meyvenin olgunlaşma dönemindeki sıcaklık, nem ve rüzgâr durumu kaliteyi pozitif yönde etkilemektedir. İncir ihracatında en büyük problem aflatoksindir.

Ekstra Bilgiler

İncirin besin değerlerinin yanı sıra, antioksidan özellikleri de bulunmaktadır. Bu özellikleri sayesinde serbest radikallerle savaşarak vücut hücrelerinin korunmasına yardımcı olur.
Aydın inciri, organik tarım kriterlerine uygun olarak yetiştirilmektedir ve bu da ürünün uluslararası pazarda tercih edilme sebebidir.
Aydın incirinin ticari değeri, sadece kurutulmuş haliyle değil, aynı zamanda incir reçeli, incir pestili ve incir özü gibi yan ürünlerle de artırılmaktadır.

Sonuç olarak, Aydın inciri, hem besin değerleri hem de ekonomik önemiyle Türkiye'nin tarım ve ihracatında önemli bir yer tutmaktadır. Kalitesi ve lezzetiyle dünya çapında ün kazanmış olan bu meyve, Aydın ilinin simgesi haline gelmiştir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İncir Kaç Kalori?

İncir Kaç Kalori?

Haber Bülteni

İncir Yağı Faydaları Nelerdir?

İncir Yağı Faydaları Nelerdir?

Siyah İncir Yetiştiriciliği

Siyah İncir Yetiştiriciliği

Doğal Yöntemle İncir Kurutma

Doğal Yöntemle İncir Kurutma

Aydın İncirinin Özellikleri

Aydın İncirinin Özellikleri

İncir Meyvesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İncir Meyvesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İncir Ağacı Budaması Nasıl Yapılır?

İncir Ağacı Budaması Nasıl Yapılır?

İncir Fidanı Nerelerde Yetişir?

İncir Fidanı Nerelerde Yetişir?

İncir Havuç Kürü Tarifi ve Malzemeleri

İncir Havuç Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frenk İnciri Faydaları Nelerdir?

Frenk İnciri Faydaları Nelerdir?

İncir Diyeti Listesi

İncir Diyeti Listesi