Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil İncir Reçeli

Reçel, çeşitli meyvelerin veya sebzelerin su ve şeker ile karıştırılarak kaynatılması sonucu elde edilen tatlı bir yiyecektir. Reçel yapma geleneği çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır. İlk zamanlarda bazı meyveler bal şerbeti ile kaynatılır ve güneşte dinlendirilmeye bırakılırdı. Ancak bu yöntem zamanla lüks ve maliyetli hale geldi. Daha sonra, şekerin bugünkü şekilde üretilmesi ve meyvelere gereken tatlı suyun kolayca temin edilmesi, reçel yapımını yaygınlaştırdı.

İncir

İncir, ana vatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya olan, ağaç ya da ağaççık olarak nitelendirilen bir bitki türüdür. Dutgiller familyasından olup 750-800 kadar çeşidi bulunmaktadır. Bu türlerin içinde incir (Ficus), ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir. Dişi ve erkek (yabani) olarak iki tür ağaç vardır. Aynı ağaç üzerinde hem dişi hem de erkek nitelikli dallar bulunmaz. Dişi ağaçların meyvesi büyük ve çoktur, erkek ağaçların meyveleri ise ufak ve azdır, ayrıca dişi ağaçların meyvesi gibi yenilebilir lezzette değildir. Ancak tozlaşma için gereklidir.

Lezzetli bir incir reçeli için, genellikle ham ve yabani incirler tercih edilmektedir. Bu bilgileri verdikten sonra, tarifimizde yabani incir kullanacağız. Reçel yapımı biraz zahmetli olsa da, sonuç buna değecektir.

Yeşil İncir Reçeli Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 kg yeşil ham yabani incir
  • 4 kg toz şeker
  • 2,5 litre su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 15-20 adet karanfil

Yeşil İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

İncirleri bol su ile yıkayın. İncirlerin odunumsu sap bölümlerini temiz bir makas yardımıyla derin olmayacak şekilde kesin (Derin kesilen incirler genelde dağılır). İncirleri bir tencereye alın ve 1-2 dakika kaynatın. Yabani incirlerin hafif acımsı olmasından dolayı, acılığının gitmesi için suyunu değiştirerek bu işlemi aynı şekilde 2 kez daha tekrarlayın. İncirin içindeki acı suyun çıkması için son haşlamadan sonra elinizle hafif sıkarak incirlerin emdiği suyu çıkarın. İncirler bu işlem sonrası buruş buruş olacaklardır.

Tencereye 2,5 litre su ve 4 kg toz şekeri döküp kaynatın. Kaynayan şerbete, suları sıkılmış incirleri ekleyip yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynamaya bırakın. Kaynama esnasında yüzeye çıkan incirleri bir tahta kaşık yardımıyla incitmeden batmasını sağlayın. 1 çay kaşığı limon tuzu ve karanfilleri ekleyip 5 dakika kadar daha kaynatın. Arzu ederseniz reçeli henüz sıcakken kavanozlara alıp kapaklarını hemen kapatıp ters çevirerek saklayabilir veya güneşte dinlendirip, soğutarak kavanozlara alabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni