incir.gen.tr
incir

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









İncir Aşısı

İncir Aşısı,  İncir ağacı birçok yabani ve kültür alt türleri vardır incirin kültürü Anadolu'da eski dönemlere dayanan kültür meyveleri içinde en eski tarihe sahip meyvelerden biridir anavatanı Türkiye olup Suriye, Filistin, Çin ve Hindistan'a kadar yayılmıştır. İncir her ne kadar subtropik bir meyve olsa da geniş ekolojik uyum kabiliyeti nedeniyle sahil kuşağında ticari olarak yetiştirilmektedir.

İncirde aşılama

İncir yetiştiriciliğinde İncirler genellikle çelikle çoğaltıldığı için ışık almalarına gerek yoktur. Ancak çekirdekten incir fidanı yetiştirildiği hallerde veya büyük ağaçlarda çeşit değiştirmek gerektiğinde aşı kullanılır. İncir ağacında en çok kullanılan açı şekilleri yarma aşı ve çoban aşıdır. Bunun yanı sıra kalem aşıları ile göz aşısı ve kaplama aşısı da yapılır. Fidanlıklarda göz aşısı kullanımı  yaş arasındaki genç ağaçların açılan aşılanmasında  dallara göz aşısı yapılır. 4-5 yaş arasında ağaçlara kaplama aşı yapılır. 8-10 santimetre kalınlığındaki dallar budanarak gençleştirme yapıldığı zaman derhal yarma aşı veya çoban aşı yapılır. Yaşlı ağaçlar da en iyi sonuç ağaçlara su yürümeden önce yarma ve kakamı aşıları yapılır. İncir ağacının üç çeşit çiçeği vardır. Bunlar gerçek çiçekler, dişi çiçekler ve dişi gazi çiçeklerdir. 

Erkek çiçekler; erkek meyvesinin yakın yerinde meydana gelir. Döllenme için poleni meydana getirirler.
Dişigal çiçekler; bir çeşit işi çiçektir. İlik arasının blastophaga psenes yumurta bırakmasına uygun olarak kısa stili ve daha büyük yumurtaya sahiptir.
Dişi çiçekler; dişi yani meyvesini yediğimiz meyvelerde bulunur.

Aşı zamanları
Göz ve kaplama aşıları: Dağlar kabuk verdiği nisan mayıs sonuna kadar ve eylül'den ekim sonuna kadar yapılabilir. Nisanda ağaçlara su yürüyüp kavuklar kalkabilecek hale geldiği zaman kabuk altına çoban aşısı yapılabilir.

İncirlerde göz aşısı

İlkbaharda yapılan sürgün göz aşıları için aşı gözleri 1 yaşındaki sürgünlerden alınır.
İncir Aşısı

. Sonbaharda yapılan durgun göz aşıları ''OSM'' sürmüş olan taze sürgünlerin dolgun odun gözlerinden alınır.

Göz aşısının yapılışı: Göz aşısı yaparken T şeklindeki kestiğin mümkün olduğu kadar ufak olmasına dikkat edilmeli ve rafya ile sarılmalıdır. 3 hafta sonra bağlar gözün karşı tarafından bir bıçak yardımıyla hafifçe kesilerek açılır. Ertesi baharda aşıların üst kısmında bırakılan tırnaklar kesilir. Ağaçların süren sürgünleri varsa temizlenerek bütün kuvvetin aşı sürgünlerine gitmesi temin edilir.

İncirlerde kalem aşıları

Her çeşit kalem aşılarında pişkin boğum araları dar tam bir senelik sürgünler kullanılmakla kalemler çok defa iki göz ve bazen üç göz üzerinden hazırlanır.

Yarma kalem aşısı: yapmak için aşılanacak kalın dallar kesilip yarmalı ustura ile suyla ortalarından yarılır. Ortasına bir ağaç kama yerleştirilir. Yarma iki kenarına kabuğu tam kabuğuna gelmek üzere yerleştirilir ve kama çekilir. Kalemler sıkıca tut oldukları için bağlanmalarına lüzum kalmaz açık yerleri açık diğerleri aşı macunuyla iyice sulanır.

Çoban aşılarının yapılışı: Çoban aşılarında dallar kesildikten sonra kabukları üzerinden çepeçevre 2-4 yarık yapılır. Kalemler bu yarıklardan kavuklar hafifçe kaldırılarak kabuğun altına yerleştirilir. Rafya ile bağlanır açık yerlerin macunlar örtülür. 

Kalem aşılarının bakımı: Kalem aşılarında nispeten büyük olan yaralar çabucak kapanmaz bunun için yaraların tamamen kapanmasını beklemek ve yara kapandıktan sonra tek bir ''Aşk Sürgünü'' bırakıp diğerlerini kesip atmak gerekir. Kalem aşılarını güneşten korumak için üzerine delikli bir kağıt örtmek iyi olur.

Yayınlanma Tarihi : 15.4.2016 13:43:14

İncir Aşısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "İncir Aşısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

İncir Faydaları

İncirin faydaları: İncirin faydaları saymakla bitmez denilebilir. Sağlıklı ve güçlü bir bünye için bol, bol meyve tüketmeliyiz. İncir çok önemli bir meyvedir, ve sevilerek yenir. İster yaşı olsun ister kurusu fark etmez inciri her...

İncir Dolması

İncir dolması, son derece lezzetli ve kalorisi yüksek bir tariftir. Kuru incirle iç cevizin buluştuğu sevilen bir tatlıdır. Yazın taze olarak tükettiğiniz incirleri kış geldiğinde böyle incir dolması şeklinde tatlı olarak tüketmen...

Kuru İncir Tatlısı

Kuru İncir Tatlısı, Türk mutfağında yemek, pasta, kek, börek, tatlı ve tuzlu yiyecekler oldukça fazladır. Türk mutfağı diğer mutfaklar arasında en çok tercih edilenler arasındadır. Türk mutfağında her ağız lezzetin uygun lezzetler...

Cevizli İncir Tatlısı

Cevizli incir tatlısı, Biz Türklerin tatlıya olan düşkünlüğü, merakı herkes tarafından bilinir. Tatlı bizlerin evinde mutlaka bulunan yiyeceklerden bir tanesidir. Hatta öyle ki tatlıyı çok sevdiğimiz için tatlısı ile meşhur olan i...

Gebelikte İncir

Gebelikte İncir, Milattan Önce 5000 senesinden beri ekimi devam eden meyvelerden birisi incirdir. İncir bereketi sembol eder ve afrodizyak etkisi bulunmaktadır. Gebelikte incir tüketilmesi ile ilgili bilgi vereceğimiz bu makale...

Kremalı İncir Tatlısı

Kremalı İncir Tatlısı, Tatlı deyince benim aklım durur. Hele de içinde sevdiğim meyveler oldu mu daha ne isterim ben. İlk yediğimde lezzetiyle yok böyle bir şey dedirtti bana. Çocuklarında severek yediği pastaların içine birde böy...

İncir Fidanı

İncir Fidanı, geniş yapraklı ve tropikal ağaç görünümünde olan 600 den fazla çeşit ağaca sahiptir. Bunların bir kısmının yemişleri vardır. Ve yenilir. Diğer bir kısmı da süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. İncir Fidanı, bahçede...

İncir Havuç Kürü

İncir havuç kürü, Her evli erkek kadının hayalidir, çocuk sahibi olmak. Ancak bazen sağlık sorunları nedeni ile bu mümkün değildir. Özellikle kadınlarda görülen adet düzensizliğinden kaynaklı sebeplerle ya da yaşın ilerlemiş olmas...

İncir Tatlısı Nasıl Yapılır

İncir tatlısı nasıl yapılır, Genellikle kuru incirden hazırlanan incir tatlısı bir çok kişi tarafından sevilen bir şerbetli tatlıdır. Diğer şerbetli tatlılara göre çok daha hafiftir. Özellikle nescafe sevenler için ideal bir lezze...

Kuru İncir Kürü

Kuru İncir Kürü; Kış aylarının koruyucu kalkanı diyeceğimiz kuru incir, içerdiği yüksek orandaki protein, vitamin ve proteinlerle hücrelerin yenilenmesini sağlayarak kolesterolün kana karışmadan dışarı atılmasını sağlayan kuru inc...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

incir, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018