İncir, Latince adı Ficus carica olarak bilinen, ana vatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya olan, ağaç ya da ağaççık nitelikli bir bitki türü ve bu türün meyvesine verilen isimdir. İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına dahil olan Ficus cinsinin içerisinde bulunan yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitki türüdür. Dişi ve erkek olarak ağaçları ikiye ayrılmakta, aynı ağaç üstünde hem dişi hem de erkek nitelikli organlar bulunmamaktadır. Dişi ağaçların meyvesi büyük ve fazla, erkek ağaçların ise ufak ve az meyvesi bulunmaktadır. Ancak erkek ağaçların meyvesi de dişi ağaçlarınki gibi yenilebilir, fakat lezzetli değildir. Erkek ağaçlar, tozlaşma için gereklidir. Genelde tozlaşma için birden çok dişi ağacın yakınlarına sadece bir tane erkek ağaç dikilmelidir. İncir bitkisinin çiçeklerinde tozlaşma olayı maza böcekleri ile gerçekleşir. Bu olaya "kaprifikasyon" denilir. İncir meyvelerinin besin değeri oldukça yüksektir. Meyvelerin bileşiminde %30-40 şeker, A, B, C vitaminleri yer almaktadır. Meyvelerinden hazırlanan infüzyon özellikle çocuklarda kullanılan müshildir. Yapraklarındaki süt, "incir sütü" olarak da adlandırılmakta ve halk arasında siğillere karşı kullanılmaktadır. Türün taze yaprakları ise lapa şeklinde yaralara karşı tedavide halk ilacı olarak kullanılmıştır. Hadis-i Şerif'te İncir Ağacı Bir hadis-i şerifte, Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "İncir yiyiniz. Eğer iddia etsem ki, Cennetten bir meyve geldi, o da incirdir desem, sözümde yalan olmaz." İncir meyve olarak tüketilmesinde sayısız fayda bulunmaktadır. Yüksek miktarlarda besin lifi içermesi ve bu sayede başta kabızlık olmak üzere birçok sindirim rahatsızlıklarına iyi gelmesi, incirin faydaları arasında ilk sırada sayılmaktadır. Ancak incirin sağlığa faydaları sadece bununla sınırlı değildir. Güçlü kemikler için gerekli olan magnezyum, kalsiyum ve K vitamini açısından zengin olan incir, kemik sağlığının korunmasına yardımcı meyveler arasında yer alır. Oldukça düşük kalori değeri (1 incir 40-45 kalori) nedeniyle diyet listelerinde vazgeçilmez bir yer tutan incir, aynı zamanda tansiyonu düşürmek için de tüketilebilir. İncirin Ekstra Faydaları İncir, sadece lezzetli bir meyve olmanın ötesinde sağlık açısından birçok fayda sunar. İşte bazı ek faydaları:
Sonuç olarak, incir ağacı ve meyvesi, hem besin değeri hem de sağlık açısından sunduğu faydalarla oldukça değerli bir bitkidir. Geleneksel tıpta ve modern diyette önemli bir yer tutan incir, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde ve genel sağlığın korunmasında etkin bir rol oynar. |
Rıfat
19 Temmuz 2024 Cumaİncir ağaçları ikiye ayrılıyor ve sadece erkek ağaçlar tozlaşma için mi gerekli? Ayrıca, erkek ağaçların meyvesi yenilebiliyor ama neden lezzetli değil?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaEvet Rıfat, incir ağaçları erkek ve dişi olarak ikiye ayrılır. Erkek incir ağaçları, dişi ağaçların tozlaşması için gereklidir. Erkek incir ağaçlarının meyveleri yenilebilir ama genellikle lezzetsizdir. Bu durum, erkek incirlerin asıl amacının tozlaşma ve dişi incirlerin döllenmesini sağlamak olmasından kaynaklanır. Dolayısıyla, erkek incirlerin meyveleri dişi incirler kadar tatlı ve lezzetli değildir.