Dikenli İncir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Dikenli İncir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dikenli İncir, Latincede Opuntia ficus-indica olarak bilinir ve Cactaceae (Kaktüsgiller) familyasında sınıflandırılır. Türkçede bu kaktüs türü için dikenli incir, frenk yemişi, frenk inciri ve kaynanadili gibi isimler de kullanılmaktadır. Meyvesi 5-10 cm uzunluğunda olup, sarı, kırmızı ve turuncu renklerde kabuğu olan etli bir meyvedir. Üzeri çok sayıda dikenle kaplıdır ve tohumları meyvenin içindedir. Meyve tatlı ve suludur, ancak yerken kabuk kısmı soyularak tüketilmelidir. Çok sıcak ve kurak bölgelerde yetişen bir kaktüs türüdür. Ülkemizde doğal olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişmekte olup, özellikle Adana, Mersin ve Antalya illerinde bulunur. Kaktüs türü olması nedeniyle uzun süre susuz kalabilmekte ve kuraklığa dayanabilmektedir. Çok yıllık bir bitki olan dikenli incir, adından da anlaşılacağı üzere dikenli olması sebebiyle toplanırken dikkat edilmelidir. Aksi durumda dikenler vücuda batarak acı verebilir ve nadiren de olsa kaşıntıya neden olabilir.

Dikenli İncirin Faydaları

İçerdiği vitaminler sayesinde iyi bir şifa kaynağıdır. Özellikle sindirim sistemini düzenler, açlık hissini bastırır, bağırsakları çalıştırır, kabızlığı giderir ve kilo verilmesine olanak sağlar. Dikenli incir, vücut direncini içindeki C vitamini sayesinde artırır. Ayrıca, kan şekerini dengelediğinden şeker hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Kolesterolü düşürdüğü bilinen dikenli incir, cildi tazeler, parlaklık kazandırır ve kırışıklıkların yok olmasında etkilidir. Bu sebeple dikenli incir, kozmetik alanında da geniş bir kullanım alanına sahiptir. Cilt bakımının yanı sıra saç bakımında da kullanılan dikenli incir, tam bir güzellik kaynağı olarak gösterilmektedir.

100 Gram Dikenli İncirin Besin Değerleri

  • Kalori: 41
  • Toplam yağ: 0.5 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 5 mg
  • Potasyum: 220 mg
  • Kalsiyum: 56 mg
  • Magnezyum: 85 mg
  • Demir: 0.3 mg
  • Karbonhidrat: 10 g
  • Diyet lifi: 3.6 g
  • Protein: 0.7 g
  • A vitamini: 43 IU
  • B6 vitamini: 0.1 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
  • C vitamini: 14 mg

Dikenli İncirin Zararları

Günde 5 adetten (150 g) fazla tüketmek mideye ve bünyeye zarar verebilir. Bunun dışında bilinen bir zararı tespit edilmemiştir.

Ekstra Bilgiler

Dikenli incir, aynı zamanda antioksidan özelliklere sahiptir ve bu özellikler sayesinde serbest radikallerle savaşarak vücudun genel sağlığını korur. Antiinflamatuar özellikleri ile ağrı ve iltihaplanmayı azaltabilir. Ayrıca, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini destekler ve bağırsak hareketlerini düzenler. Çeşitli mineraller ve vitaminler açısından zengin olan dikenli incir, kemik sağlığını korur ve kas fonksiyonlarını destekler. Diyet yapanlar için düşük kalorili bir atıştırmalık olarak da tercih edilebilir.

Dikenli İncir Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kremalı İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İncir Fidanı Nerelerde Yetişir?

İncir Fidanı Nerelerde Yetişir?

Dikenli İncir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dikenli İncir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte İncir Tüketmenin Faydası

Hamilelikte İncir Tüketmenin Faydası

İncir Kaç Kalori?

İncir Kaç Kalori?

İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncir Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İncir Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İncir Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

İncir Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6