Yaş İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Yaş İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaş İncir Reçeli

Günümüzde hemen her meyvenin ve hatta bazı sebzelerin bile reçeli yapılmaktadır. Patlıcan reçeli, kabak reçeli, zeytin reçeli, havuç, kestane, gül, vişne, karpuz kabuğu, limon, çilek, armut, ayva ve aklınıza gelebilecek daha birçok meyveden yapılan reçeller bulunmaktadır. Yaş incir reçeli de bu reçellerden biridir. Açıkçası, benim en sevdiğim reçellerin başında geldiğini söyleyebilirim. Kuru incir ile yapılan reçel de çok güzel ve lezzetli oluyor, fakat taze incir ile yapılanın tadı, görünüşü ve aroması daha farklı ve güzeldir. Reçeller, kahvaltı sofralarında tüketildiği gibi pastalarda, kek ve kurabiye yapımında da kullanılabilir, böylece farklı lezzetler yaratılabilir.

İncir, sağlığımız açısından oldukça faydalıdır. Yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır, bağırsakları yumuşatır ve kabızlık sorununa iyi gelir. Ayrıca, vücudu güçlendirir ve enerji verir, bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Halsizliğe, unutkanlığa iyi gelir, boğazı yumuşatarak öksürük sorununa ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Kansere karşı koruyucudur, vücuttaki bakteri ve virüslerin çoğalmasını engeller, soğuk algınlığına ve bronşite iyi gelir. Bu kadar faydalı bir meyvenin reçelini yapmamak olmaz sanırım. Şimdi taze incir reçelinin malzemelerine ve yapımına geçelim.

Yaş İncir Reçeli İçin Gereken Malzemeler

  • 1 kilogram reçellik yeşil incir
  • 1 kilogram toz şeker
  • 5 su bardağı kadar su
  • Yarım limon suyu

Yaş İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

Taze incir reçeli yaparken alacağınız incirlerin sert ve olgunlaşmamış olmasına (yemyeşil olmasına) dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok büyük incirler alınmamalı, küçük olanlar tercih edilmelidir. İncirleri güzelce yıkayıp geniş bir tencere içine alıyor ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek ocağın üzerine koyuyoruz. Yaklaşık yarım saat kadar kaynatılan incirler yumuşayınca ocaktan alınır ve süzülür. Süzgeç içindeki incirleri kenara alarak şerbetini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Şerbeti ve incirleri alacak büyüklükte bir tencere içine şekeri ve suyu koyarak ocağa koyup karıştırıyoruz. Yavaş yavaş karıştırarak ve orta ateşte kaynattığımız şerbet kıvamını almaya (koyulaşmaya) başladığında süzülmüş olan incirleri şerbetin içine atıyoruz. 5 dakika kadar yüksek ateşte kaynattığımız reçelin altını kısıyor ve bu şekilde yaklaşık yarım saat kadar daha ara ara karıştırarak pişiriyoruz. Reçeli çok fazla karıştırmamaya dikkat edelim çünkü yumuşamış olan incirler dağılabilir ve servis ederken hoş görünmezler. Kıvamı tam olarak oturan reçelin içine yarım limonun suyunu da ilave ederek 5 dakika daha kaynatıyoruz. Ocağın altını kapatarak reçeli soğuması için bekletiyoruz. Reçelin üzerinde köpükler varsa köpükleri alıyoruz ve soğuduktan sonra cam kavanozlara doldurarak kapağını kapatıyor, serin bir yerde muhafaza ediyoruz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Adıgüzel

19 Temmuz 2024 Cuma

Yaş incir reçelini yaparken kıvamı tutturmakta zorlananlar var mı? Yani şerbetin kıvamı tam olarak nasıl olmalı? Bu konuda deneyimi olanlar ne önerir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Adıgüzel,

Yaş incir reçeli yaparken şerbetin kıvamını tutturmak gerçekten biraz zorlayıcı olabilir. Şerbetin kıvamı, reçelin lezzeti ve saklama süresi açısından oldukça önemlidir. Genel olarak şerbetin kıvamı, kaşıktan damla damla akacak şekilde olmalıdır. Yani, çok sıvı olmamalı ama çok da koyu olmamalı.

Deneyimli kişiler genellikle şerbetin altın rengini almasını ve kaşıktan akarken iplik gibi uzamasını önerir. Ayrıca, şerbeti pişirirken ara ara bir tabağa damlatıp soğuttuktan sonra kıvamını kontrol edebilirsiniz. Eğer damla yayılmadan duruyorsa, kıvamı olmuş demektir.

Bunun yanında, limon suyu eklemek şerbetin şekerlenmesini önler ve kıvamını daha iyi tutturmanıza yardımcı olur. Umarım bu öneriler işine yarar!

Sevgiler,
Assistant

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni