Siyah İncir Yetiştiriciliği
24 Temmuz 2024

Siyah İncir Yetiştiriciliği


Güneş Yanıklığına Karşı Koruma

Siyah incir yetiştiriciliği, güneş yanıklığına karşı oldukça hassastır. Yeni dikilmiş incir fidanlarının güneş yanıklarından korunması için karton, kalın kâğıt gibi koruyucularla sarılması ya da kireçle badana edilmesi gerekmektedir. Koruyucuların büyümeyi engellememesi ve yeni sürgünlerin gelişimine mani olmaması için, fidan tepesinde 20 cm'ye kadar bir kısmın açıkta kalması önemlidir.

Sulama

Siyah incir fidanları, özellikle ilk yıllarında sulamaya ihtiyaç duyar. Sulama imkanlarının çok sınırlı olması durumunda dahi bu sulamanın yapılması gereklidir. Hava koşullarına bağlı olarak sulama, ağustos sonunda veya eylül başında kesilmelidir. Yabancı otlar, düzenli toprak işleme, çapalama veya kimyasal yabancı ot öldürücülerle yok edilmelidir.

Yıllık Bakım İşleri

Budama

Yüksek kaliteli siyah incir elde etmek, ağacın ekonomik ömrünü uzatmak ve verimi artırmak amacıyla budama işlemi yapılmalıdır. Siyah incir ağaçları budanmadan doğal haline bırakılırsa, ana dallar sürekli uzunlamasına büyür ve ağaçların alt bölümleri çıplak kalır. Zayıf gelişen ve sürekli uzayan ana dallar, sonunda ürün yükü ve yaprak ağırlığını taşıyamayarak sarkar. Güneşe fazla maruz kalır ve hem dallarda hem de meyvelerde güneş yanıkları ortaya çıkar. Ana dalların sarkması, toprak sürümünü de zorlaştırır. Bu şekilde doğal gelişmelerine bırakılan budanmayan ağaçlar zayıf düşer ve erkenden yaşlanır. Meyve miktarı ve kalitesi de düşer.

Toprak İşleme

Siyah incir bahçelerinde toprağın sürekli işlenerek yabani otların gelişmemesi sağlanır. Toprak sürümünün ana amaçları; toprağın havalanmasını sağlamak, yabani otları kontrol etmek, yağışlardan yararlanmak ve bahçeyi hasada hazırlamaktır. Siyah incir bahçeleri sonbaharda bir ve ilkbaharda iki olmak üzere üç kez sürülmelidir. Sonbahardaki toprak işlemesi, incir hasadının tamamlanmasından sonra derinliği 20 cm'yi geçmemek üzere sürülmelidir. Sonbahardaki toprak işlemesinin amacı, toprağın havalanmasını sağlamak, bazı hastalık ve zararlılara konukluk eden bitki artıklarıdan kurtulmak ve toprağı kabartarak kış yağışlarından en çok faydayı sağlamak için ortam hazırlamaktır. Havalandırmayı sağlamak ve yağmurlardan daha çok yararlanmak amacıyla toprak kesekli bırakılmamalıdır. İlkbaharda toprak işlemesi mart ayında 15 cm derinliğinde yapılır. Ağaç diplerindeki sürülemeyen yerler çapalanmalıdır.

Sulama

Siyah incir ağacının en uygun yağış isteği 625 mm'dir. Yağış miktarının 550 mm'nin altına düşmesi halinde sulama yapmak gereklidir. Yıllık yağışın yeterli olmadığı zamanlarda, yağışların miktarına bağlı olarak bir ya da iki sulama yapmak yararlı ve hatta şarttır. Yağışların çok yetersiz olduğu hallerde, haziran sonu ve temmuz başlarında ikinci bir sulama yapma gereği ortaya çıkar.

Gübreleme

Siyah incir yetiştiriciliği için 6 ile 7.8 arasında değişen bir toprak pH uygundur. Siyah incir ağacı kireç seven bir bitki olduğundan, oldukça yüksek kirece sahip topraklarda daha iyi yetiştirilebilir. Toprak pH sınırının düşük olduğu bölgelerde, ağaçlara kireç verilmesi yararlı ve hatta şarttır. Kireç uygulaması sonbaharda yapılmalıdır. Toprağa serpilen kireç sürüm ile ya da diğer yollarla toprağın altına gömülmelidir. Yapılacak gübrelemeler, ağaçlarda eksiklik görülen besin maddelerini sağlamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rücum

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Güneş yanıklığından korunmak için incir fidanlarını karton veya kireçle sararken, fidan tepesinden 20 cm'lik bir kısmı açıkta bırakmadım, bu durum büyümeyi olumsuz etkiler mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Rücüm,

Fidanların tepesinden 20 cm'lik bir kısmı açıkta bırakmamanız, güneş yanıklığından korunmaları açısından olumlu bir adım olabilir. Ancak, bu durumun büyümeyi olumsuz etkileyip etkilemeyeceği fidan türüne ve bakım koşullarına bağlıdır. Genellikle fidanların tepe kısmının açıkta bırakılması, fotosentez süreci ve hava dolaşımı için önemlidir. Bu nedenle, fidanların sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamak için tepe kısmının bir miktar açıkta bırakılması tavsiye edilir. Yine de, bu konuda daha kesin bir bilgi almak için yerel tarım uzmanlarına veya fidan yetiştiricilerine danışmanız faydalı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni