İncir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

İncir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İncir, Ağaçta yetişen ve ticari değeri oldukça iyi bir meyve olan incirin anavatanı, Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asyadır. İncir ağaçları dişi ve erkek ağaçlardan oluşmaktadır. Dişi ağaçların meyveleri oldukça büyük ve çok fazla olurken erkek ağaçların meyveleri ise küçük ve daha azdır. Besin değeri oldukça yüksek olan incirin %30'u şekerdir. İncir meyvesinden hazırlanan infüzyon kabızlık sorunu yaşayan kişilerde müshil olarak kullanılır ve A, B, C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Dünyada en çok Türkiye'de üretilen bu meyvenin yaprakları ise lapa olarak hazırlanıp yaraları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Sağlığa birçok faydası olan ve sayısız tatlıda kullanılan incir, Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir.

İncirin sağlığa faydaları nelerdir?
  • İncir meyvesi yüksek oranda potasyum minerali içermesi bakımından tansiyonun dengelenmesine katkıda bulunur
  • Kalp ve damar rahatsızlıklarını engelleyici etkiye sahiptir
  • Yüksek miktarda besin lifi iç ermesi sebebiyle vücudun ihtiyacı olan sıvı miktarının az tüketilmesinden kaynaklanan kabızlık sorunu giderir
  • Yediğimiz yiyeceklerden aldığımız şekerin sindirimini azaltması nedeniyle şeker hastalarına oldukça iyi gelir
  • İncir kalsiyum, magnezyum ve K vitamini açısından oldukça zengin bir meyve olduğundan kemiklerin güçlenmesine ve gelişmesine yardımcı olur
  • Özellikle kuru incirin antioksidan bakımından oldukça zengin olması bakımından göz sağlığı açısından çok önemlidir
  • İçerisindeki demir sayesinde kansızlık sorununun giderilmesine yardımcı olur
  • Sindirimi yavaşlatması ve şeker seviyesini düzenlemesi sayesinde kişiye tokluk hissi vererek kilo verilmesine katkıda bulunur
  • İçerdiği potasyum sayesinde kalp rahatsızlıklarının tedavisine katkı sağlar
  • Özellikle menopoza girmiş olan kadınlarda meme kanseri olma olasılığını azaltır
  • Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur
  • Kuru incir tüketmek bağırsakların hareketini düzenler
  • Cilde parlaklık ve canlılık kazandırır
Aynı zamanda kuru inciri bal ile sıcak suyun içerisine katılarak tüketildiğinde boğaz ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.

Yaklaşık 65 gram 1 adet incirin besin değerleri nelerdir?

0.5 gram protein, 1.3 miligram C vitamini, 0.1 miligram B6 vitamini, 0.2 miligram B5 vitamini, 22.4 miligram kalsiyum, 0.2 miligram demir, 10.9 miligram magnezyum, 1.49 miligram potasyum, 9 miligram fosfor 0.1 miligram bakır ve 0.1 miligram manganez içmektedir.

İncir Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6