Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, diğer incir reçellerinden farklı olarak olgun incirlerden değil, henüz tam olgunlaşmamış incirlerden yapılır. Bu nedenle, yapımı diğer reçellere göre daha zahmetli olabilir. Ham incir reçeli, eski zamanlardan beri yapılan ve günümüzde Anadolu'nun birçok yerinde popüler olan bir lezzettir. Genellikle mevsiminde yapılarak diğer mevsimlerde tüketilmek üzere saklanır, ancak hemen tüketilmesi de mümkündür. Ham incir reçeli için tam olgunlaşmamış incirler kullanılır. Özel bir incir türü olan ve olgunlaşmadan çürüyen bu incirlerden yapılan reçel, lezzetiyle birçok kişinin favorisi olmuştur. Reçel genellikle incirlerin kabuğu soyulmadan yapılır, ancak kabuğu soyularak da yapılabilir. Lezzet açısından kabuğu soyulmamış incir reçeli daha tercih edilir. Ham incir reçeli, yapıldıktan sonra mutlaka soğutularak tüketilmelidir, aksi takdirde beklenen lezzet elde edilemeyebilir.

Ham İncir Reçeli Malzemeler
  • Bir kilogram ham incir
  • Altı su bardağı toz şeker
  • Yarım limon
  • Bir miktar tarçın ya da karanfil
  • Bir buçuk litre su

Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

Öncelikle hijyen kurallarına uyarak tüm incirleri temiz bir şekilde yıkayın. Daha sonra incirlerin sap kısımlarını teker teker ayıklayın. Eğer incirler küçükse, alt kısımlarından delikler açarak reçel malzemelerinin içine iyice işlemesini sağlayın. Tüm incirleri bu işlemlerden geçirdikten sonra bir tencereye su koyun ve suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra incirleri suya ekleyerek tencerenin üstünü kapatın. Bu şekilde en az 10 dakika kaynattıktan sonra incirlerin suyunu süzün.

Bu aşamada, incirlerin üzerine soğuk su ekleyerek biraz bekleyin ve tekrar suyu süzüp soğuk su ekleyin. Bu şekilde iyice soğutmuş olacaksınız. İncirler tamamen soğuduktan sonra suyu süzerek bir incirin tadına bakın. Eğer acı bir tat varsa en az 5 dakika daha kaynatmanız ve soğutmanız gerekecektir.

Bir sonraki aşamada her inciri tek tek sıkarak içerisindeki suyu çıkarın. Daha sonra büyük bir tencereye suyu, şekeri ve limonu ekleyin. İstediğiniz miktarda tarçın ya da karanfil ekleyin. Bu şekilde malzemeleri 10 dakika kaynatın. Bu süre dolduktan sonra incirlerin tümünü kaynayan şerbetin içerisine ekleyin.

Artık son aşamadayız. İncirler şeker içerisinde kaynarken başında beklemelisiniz. Yaklaşık olarak 50 dakika sonra reçel suyu üzerinde büyük köpükler çıkmaya başlayacaktır. Bu durumda ocağın altını kapatarak, ağzı kapanabilen cam kavanozlara reçeli ekleyin. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin. Artık ham incir reçeli hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aligüher

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Ham incir receli yaparken incirlerin aci tadini nasil giderebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aligüher,

Ham incirlerin acı tadını gidermek için birkaç yöntemi deneyebilirsin. İlk olarak, incirleri birkaç saat tuzlu suda bekletmek iyi bir çözüm olabilir. Bu işlem acı tadı büyük ölçüde azaltacaktır. Tuzlu suda beklettikten sonra incirleri iyice yıkayıp durulamayı unutma.

Bir diğer yöntem ise incirleri kaynar suda kısa bir süre haşlamak. Haşladıktan sonra incirleri soğuk suya alarak şoklama yapabilirsin. Bu da acılığın azalmasına yardımcı olacaktır.

Son olarak, reçel yaparken şeker miktarını biraz artırmak da acı tadı dengeleyebilir. Şeker, acılığı maskelemeye yardımcı olur ve reçelin daha tatlı olmasını sağlar.

Umarım bu yöntemler işine yarar. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni