İncir Nasıl Kurutulur? ve Bekletilir
06 Temmuz 2024

İncir Nasıl Kurutulur? ve Bekletilir

İncir Nasıl Kurutulur

Besinleri kurutma yöntemi, yüzyıllardır kullanılan ve besinlerin uzun süre saklanmasını sağlayan, mantıklı ve sağlıklı yöntemlerden biridir. Kurutma yöntemiyle, meyve ve sebzelerdeki su oranı, %90'lardan %15'e kadar düşürülür. Böylece bakterilerin yaşaması için elverişli olan, bol sulu besin ortamı engellenmiş olur. Besin içeriği ile tam bir şifa kaynağı olan incir, en çok kurutulması tercih edilen meyveler arasında yer alır. Bu şekilde yazın daha çok taze olarak tüketilen incir, kurutularak yılın diğer mevsimlerinde de rahatlıkla tüketilebilir.

İncir kurutulduğu zaman, besin değerlerini büyük oranda korumuş olur. Protein, vitamin ve çeşitli mineraller açısından oldukça değerli bir besin olan incir tüketildiği zaman, bağışıklık sistemini güçlendirip, vücutta hastalıklara karşı bir kalkan etkisi oluşturur. Kuru incirin genellikle, gribin önlenmesinde etkisi fazladır. Bunun yanı sıra sindirim sistemini düzenleyici özelliği de bulunan kuru incir, içerdiği yüksek lif oranıyla da kolesterolün dolaşım sistemine karışmadan vücudu terk etmesini sağlar.

İncirin içermiş olduğu kalsiyum ve fosfor mineralleri de kemik gelişimi için oldukça etkilidir. Ayrıca incirdeki benzaldehit adı verilen bir maddenin, kanser hücrelerinin büyümesini önlediği bilinmektedir. Günlük 100 gram kuru incir, birçok vitamin ihtiyacını karşılar. İncir direkt olarak güneşte, güneş kolektörü sistemlerinde ya da elektrikli meyve ve sebze kurutma makinelerinde kurutulabilir. Güneşte kurutma yöntemi en çok kullanılan ve tavsiye edilen yöntemdir.

İncir Kurutma Aşamaları Nelerdir?

  • Kurutulmak için ilk olarak yere düşmüş incirler toplanmalıdır. Daha sonra daldan düşecek kıvamda, olgunlaşmış olan incirler toplanabilir.
  • Kabuğu ince olan ve dolgun incirler, kurutulmak için daha elverişlidir.
  • İncirlerin mümkün olduğu kadar toprak üzerinde bırakılmaması ve toplanırken zarar görmemeleri gerekir. Bu nedenle incirlerin hasır sepetlerle toplanması önerilmektedir.
  • Toplanan incirler yıkandıktan sonra güneş alan temiz bir yüzeye serilir. Yüzeyin gözenekli veya ızgara biçiminde olması, incirlerin daha iyi havalanmasına yardımcı olur. Ayrıca incir diplerinde böceklerin gezmesi de önlenmiş olur. Bunun için plastik veya tahta kerevetler tercih edilmelidir. Küflenme tehlikesine karşı, incirler metal yüzeylerde kurutulmamalıdır.
  • Özellikle sabahları kontrol edilerek kuruyan incirler toplanmalı, kurumayanlar ise çevrilmelidir. Kurumasına rağmen alınmayan incirlerde, mantar enfeksiyonları oluşabilir.
  • Güneş battıktan sonra incirlerin üzeri bir bezle örtülerek, incir kurdu kelebeklerinin ve sineklerin incirlere bulaşması engellenmiş olur. Böylelikle incirler çiğe karşı da korunmuş olur. Sabah erken saatte incirlerin üstü tekrar açılmalıdır. Bu şekilde, incirlerdeki su oranı ortalama 5 ile 9 günde, %20'ye kadar düşer ve incirler kuruyup saklanabilecek duruma gelir.

Ek olarak, modern kurutma yöntemleri arasında elektrikli kurutucular da bulunmaktadır. Bu yöntem ile incirler daha kontrollü bir şekilde kurutulabilir. Elektrikli kurutucular, sıcaklık ve nem kontrolü sağlayarak incirlerin homojen bir şekilde kurumasını garanti eder. Bu yöntem, özellikle nemli bölgelerde yaşayanlar için daha uygun olabilir.

İncir kurutma işlemi tamamlandıktan sonra, kuru incirlerin saklanması da önemlidir. Kuru incirler, hava geçirmeyen kaplarda ve serin, kuru bir yerde saklanmalıdır. Bu şekilde, kuru incirlerin bozulmadan uzun süre muhafaza edilmesi sağlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni